Različne vrste in tipi frizerskih škarij, njihova uporaba in vzdrževanje

Striženje je resen poklic, zato je izbira pravih frizerskih škarij ključna. Ker na trgu obstaja veliko ponudnikov frizerskih škarij, lahko nastane prava zmeda. Nakoncu  pa vam v roke pride orodje, s katerim svojega dela ne boste mogli opravljati kakovostno in učinkovito. V pomoč vam podajamo nekaj nasvetov.

Poznamo več vrst in dolžin frizerskih škarij. Razlikujejo se po dolžini oz. velikosti ter namembnosti striženja ali tanjšanja las.

V nadaljevanju bom opisal tudi kako pomembno je redno servisiranje frizerskih škarij oz. ostrenje rezila.

Škarje za frizerje začetnike

Pa začnimo o škarjah za začetnike oz. navdušence striženja pri prvih stikih z lasmi.

Za začetnike priporočam škarje krajših dolžin rezila, saj boste z njimi lažje rokovali. Najbolj univerzalna dolžina škarij oz. rezila so modeli dolžine 5.5 cm, saj z njihovo dolžino lahko pristopimo k večini tehnikami striženja. Takšne škarje omogočajo natančnost in pionirsko oz. začetno rokovanje frizerja z škarjami.

Pomembna je tudi oblika škarij oz. ročaj škarij, saj vam ta lahko povzroči težave s karpalnim kanalom. Vsakodnevni ponavljajoči se gibi se namreč stopnjujejo in ob nepravi izbiri oblike škarij se nam lahko pojavijo težave v karpalnem kanalu, ki so rešljive šele z operativnim posegom.

Poglejte si škarje za domačo uporabo iz našega prodajnega programa.

Dolžina škarij in njihov namen

Katere dolžine škarij uporabiti in zakaj? Obstaja velikost škarij oz. rezila od 5.0 cm vse do 7.0 cm in več.

Frizerske škarje dolžine 5.0 cm

Krajše frizerske škarje dolžine 5.0 cm uporabljamo za striženje ženskih kratkih las, ki zahtevajo veliko natančnost in precizno ustvarjanje detajlov, saj le tako lahko dosežemo bolj kreativno in detajlno bolj dovršeno kratko frizuro. Z manjšim rezilom je lažje rokovati okrog ušes, sprednjih delov na čelu, zadnjem temenskem delu in na splošno poudarjati kratke resaste linije ob obrazu.

Škarje s kratkimi rezili uporabljajo tudi brivci za fino krajšanje brkov in detajlov okrog ust.

Škarje z dolžino rezila 5.0 iz našega prodajnega programa:

Frizerske škarje dolžine 5.5 cm

Frizerske škarje dolžine 5.5 so najbolj univerzalne in uporabne pri 80 % tehnik. Vsak frizer mora imeti v kompletu kot glavno orodje prav to dolžino škarij. Ta dolžina škarij so kot »mama v družini«.

Glede na to, da je vsaka oblika glave oz. silhueta okrogla, so te dolžine škarij najbolj primerne za gibanje okrog lobanje. Z njimi, podobno kot s škarjami dolžine 5.0, dosežemo najbolj natančno geometrijsko striženje, kar je bistvo kakovostnega striženja. Pionir geometrijskega striženja pa je, kot je večini znano, gospod Vidal Sassoon.

Škarje z dolžino rezila 5.5 iz našega prodajnega programa:

Frizerske škarje daljših rezil oz. moška striženja in striženja dolgolask

To so škarje večjih dolžin rezila in sicer 6.0 in 6.5. V prvi vrsti so namenjene striženju moških oz. tehniki striženju las čez glavnik. Večje frizerske škarje namenjene tudi globokemu tanjšanju las ženskih las oz. point cut-om, kar pomeni točkovno oz. vertikalno striženje oz. mehčanje konice las. Posledica je lažji padec konic, zmehčan oz. resasti videz konic.

Ta tehnika se obdeluje na suhe lase, rečemo ji tudi personalizacija. Pomembno je namreč, da las tehnično postrižemo na moker las, po predhodnem svetovanju, zaključimo pa na suhe z, kot že omenjeno, personalizacijo. Personalizacija  doda piko na i geometrijskem striženju na moker las.

Ta dolžina škarij se pogosto uporablja tudi pri brivcih oz. oblikovanje brade, štrlečih delov, ki odstopajo od lepo oblikovane brade.

Škarje daljših rezil iz našega prodajnega programa:

Škarje za levičarje

Frizerske škarje za levičarje so oblikovane tako, da ustrezajo levi roki za lažje in bolj priročno striženje. Obstajajo škarje, ki so namenjene tako za levičarje kot za desničarje. Svetujem vam, da izberete škarje, ki ustrezajo vaši roki, sicer rez  ne bo tako natančen, kot bi moral biti. 

Frizerske škarje za levičarje iz našega prodajnega programa:

Škarje za tanjšanje las

Omenimo še škarje za tanjšanje las ter zakaj in kdaj jih uporabljamo.

Frizerske škarje za redčenje las največ uporabljamo pri moških in ženskih kratkih laseh, saj z njimi lažje pridemo do mehkejših prehodov pri ščetinastih oz. grobih neukrotljivih laseh. Pri takšnih laseh težko dostopamo z tehnikami tanjšanja z navadnimi škarjami oz. opisanimi tehnikami v prvem delu. 

Uporabljamo jih tudi pri redčenju krajših las do  1 centimetra dolžine las v zgornjih delih. 

Za tanjšanje las priporočam dolžino škarij 6.0 cm in povprečno število zobcev 33. Z njimi boste lahko regulirali koliko in kje zmanjšati gostoto las, ter lažje dostopali do raznih predelov rasti las.

Priporočila za nakup novih frizerskih škarij

Priporočamo nakup japonskih ročno izdelanih škarij, ki gredo skozi 200 proizvodnih faz. Ob tem je prvo ostrenje potrebno šele po dveh letih.

Pri nakupu novih frizerskih škarij priporočamo materiale VG-10, ATS-314. To so kakovostni materiali, ki držijo ostrino in jih zaradi velike vsebnosti ogljika lažje oblikujemo oz. ostrimo. Ostrino na tak način obdržijo dalj časa.

Vložek v takšne frizerske škarje se vam hitro obrestuje, saj imajo življenjsko dobo do 20 let, seveda ob upoštevanju rednega servisiranja.

Kakovostne škarje imajo poleg že znane kvalitetne kovine tudi prstnik, ki mora biti kot ena zlitina iz škarij in ne posamično pritrjen.

Garancija škarij je zelo pomembna in potrjuje zanesljivost in kakovost proizvajalca. Odlični garancijski pogoji so dokaz kakovosti škarij.

Kakovostne frizerske škarje niso poceni, razen če jih kupite na Kitajskem. Vendar je pri le-teh dobra kvaliteta vprašljiva. Nakup kakovostnih škarij ročne izdelave, japonskih proizvajalcev (Japonci imajo v zadnjih 15 letih najboljše kovine Hitachi-za oblikovanje škarij in nožev), vam lahko, ob rednem servisiranju vsaj enkrat letno, služijo tudi 20 let.

Vzdrževanje škarij

Škarje vsakodnevno čistimo z alkoholom propanol, ker ne vsebuje agresivnih sestavin, ki povzročajo mikro poškodbe na rezilih.

Veliki škodljivci poleg nepravega alkohola za čiščenje so razni utrjevalci, ki jih frizerji uporabljamo na vlažnih laseh. Te povzročajo težje zapiranje škarij in ščasoma mikroskopske razjede in krhanje rezil, vsaj večina vsebuje razne alkohole.

Preberi si več praktičnih nasvetov za vzdrževanje vaši frizerskih škarij.

Servisiranje frizerskih škarij

Kot sem že omenil, priporočamo redno servisiranje vseh vrst frizerskih škarij. Vsake škarje po vsakodnevnem delu v salonu sčasoma izgubljajo ostrino. Posledica tega je, če se, mikroskopsko gledano, osredotočimo na las, zaradi nečistega finega odreza konice, lasje hitreje začnejo cepiti.

Zato je vredno frizerske škarje ostriti vsaj 2x letno, kar podaljšuje življenjsko dobo škarij, stranke pa se v salon vračajo z manj razcepljenimi oz. kvalitetnejšimi lasmi, kar je posledično velik plus, tako za nas frizerje kot za stranke.

Priporočam ostrenje pri uradnih serviserjih, ki imajo pridobljen certifikat. Kajti le izbira pravega mehkejšega kamna za ostrenje in izbiro nastavitve pomembnega kota lahko privede do še lažjega rokovanja s škarjami in bolj natančnega geometrijskega striženja.

DeLuks servis frizerskih škarij ponuja kvaliteten servis po zelo ugodnih cenah.

Pogosta vprašanja

Ali lahko uporabim normalne domače škarje za striženje doma?

Če mislite škarje za papir, potem NE! Čeprav lahko odrežejo dolžino, škarje za papir pogosto poškodujejo konico in pustijo grde robove na konici lasu. Rezultat tega je hitrejše cepljenje las. Če si radi sami strižete lase, priporočam nakup frizerskih škarij.

Ali je bolje postrižiti lase na suge ali mokre lase?

Lase je vedno treba postriči na mokre, saj ste lahko bolj natančni, ker se zaradi vode lasje držijo v pramenih. Konica las, ostrižena na moker las, je dosti bolj hvaležna in kasneje se cepi, saj je rez čistejši in zato konica najbolj topo postrižena. V velikih primerih striženja na suho, konice bežijo izpod rezila škarij, zato ni 100 % topi rez. Na suhe le popravimo kakšen detajl oz. personalizacijo.

Je slaba ideja striženja doma oz. svojih las?

Če se strižemo sami, je seveda cenejše, ampak ne bo nikoli doseglo kakovosti striženja pri frizerju. Poleg tega je velika verjetnost, da boste pozabili urediti kakšne konice in posledično se bodo v tistem delu in okolici lasje se hitreje cepili. Če pa menite, da ste mojster na tem področju, potem svetujem, da uporabite frizerske škarje in ne škarij za papir oz. gospodinjstvo.

Koliko stanejo frizerske škarje za domačo uporabo?

Na trgu lahko najdete škarje za zelo malo denarja, ampak potem so lahko ustrezne tudi tiste za papir. Za domačo rabo bi sicer svetoval škarje, katere uporabljajo naši vajenci v vrednosti okoli 70 EUR in vam bodo služile za stalno domačo uporabo. Najbolje je, če vprašate prodajalce škarij, če jih imajo na zalogi, morda imajo kakšne testne modele, ki jih lahko dobite po ugodni ceni.

Lahko tope škarje poškodujejo lase?

Ja, tope škarje poškodujejo lase. Trgajo lasna vlakna, kar povzroča cepljenje konic. To je razlog zakaj imeti kvalitetne frizerske škarje. Poleg tega pa z topimi škarjami nikoli ne boste dobili pravega rezultata oziroma, kot pravimo frizerji, čistega reza.

Zaključne besede

Priporočam, da imate v svojem kompletu več različnih velikosti kakovostnih škarij. To vam bo omogočalo lažje in  bolj kakovostno delo, zaradi česar boste imeli več zadovoljnih strank in posledično višje prihodke. 

Več o škarjah, vzdrževanju in servisiranju le-teh, si lahko preberete na naši spletni strani www.deluks.si, kjer vas čaka tudi spletna trgovina z vsemi pripomočki, ki jih potrebujete pri vašem delu. Za dobrodošlico, pa vas poleg kakovsti, čakajo tudi prijazne cene.