Praktični nasveti za vzdrževanje frizerskih škarij

Frizerske škarje so ključno orodje za vsakega frizerja, zato je izredno pomembno, da jih pravilno vzdržujemo in redno čistimo. Ustrezno vzdrževane škarje bodo ostrejše, bolj natančne in seveda jih boste lahko uporabljali dlje časa. V tem članku bomo predstavili praktične nasvete za vzdrževanje frizerskih škarij, ki vam bodo pomagali ohranjati njihovo kakovost in funkcionalnost.

Za vzdrževanje škarij so ključnega pomena 4 postopki, ki bistveno vplivajo na pravilno in brezhibno delovanje vaših škarij:

  1. Uravnoteženje rezil škarij
  2. Čiščenje in oljenje
  3. Raba krpice za izravnavo roba rezila
  4. Raba tekočine za čiščenje in razmaščevanje na osnovi alkohola (kot npr. izopropil alkohol).

Redno vzdrževanje škarij poleg občasnega servisa zagotavlja dolgo življenjsko dobo škarij in zmanjšuje možnost poklicnih poškodb.

1. Uravnoteženje škarij

Kadar škarje redno uporabljamo, jih je občasno potrebno ponovno uravnotežiti oziroma nastaviti rezili, tako da se bosta zapirali pravilno in v ravnini, brez premikanj vstran (kot v primeru premalo privitega vijaka). To storimo s privijanjem ali odvijanjem vijaka, ki spaja rezili.

V začetnem položaju (slika 1) primemo škarje z obema rokama, kakor to prikazuje spodnja slika. Konice škarij so obrnjene navzgor, kot med rezili je 70 -80 stopinj. Nato spustimo desno stran, da rezilo pade proti središčni osi – če se škarje povsem zaprejo, je vijak premalo privit, če se rezilo ne premakne ali premakne malo, je vijak preveč privit. Pravilen položaj rezil po spustu je prikazan na sliki 2 (konici sta nekoliko narazen, škarje niso povsem zaprte).

Vdrževanje frizerskih škarij

2. Čiščenje in oljenje škarij

Proizvajalci škarij priporočajo vsakodnevno čiščenje in oljenje škarij, seveda pa je najpomembnejše sprotno čiščenje ostankov las in produktov. Pred pričetkom vsakodnevnega dela v salonu je priporočljivo škarje tudi naoljiti, kot je razvidno iz spodnje slike. Na ta način se prepreči nabiranje ostankov las in umazanije okrog vijaka, kar lahko sčasoma privede do slabšega zapiranja rezil in nepravilnega reza.

Za nego in čiščenje uporabljajte samo olja, ki jih priporoča prodajalec škarij, saj so le ta primerno viskozna in kot taka ne bodo prispevala k dodatni zamaščenosti rezil in vijaka.

Škarje zelo hitro in enostavno naoljimo že v nekaj sekundah. Najprej jih povsem odpremo in na notranjo stran rezil kapnemo olje. Na vsaki strani vijaka bo zadoščala le kapljica olja (olja ni potrebno brisati).

Frizerske škarje mazilo

Če so škarje zelo umazane, lahko tudi odvijemo vijak in jih umijemo v topli vodi, vendar jih moramo takoj zatem osušiti in naoljiti.

3. Raba krpice za izravnavo roba rezila

Pri nakupu škarij običajno prejmemo zraven tudi krpico. Vendar to ni navadna krpica, namenjena čiščenju ali poliranju, ampak gre za neabrazivno krpico, izdelano iz sintetičnih mikrovlaken (alternativa bolj poznani 'jelenovi koži'), ki je namenjena izravnavi roba rezil. Lahko bi jo primerjali z brusnim kamnom za nože ali usnjenim trakom za britvice.

Zaradi striženja postane sčasoma rob rezila neraven ali obrabljen, zato ga je potrebno izravnati. To storimo tako, da z notranjo in zunanjo stranjo vsakega rezila približno 30-krat izmenično potegnemo po krpici, ki smo jo prej namestili na dlan, kot prikazujeta spodnji sliki.

Rezilo seveda predhodno očistimo, vedno pa začnemo z zunanjo stranjo rezila in končamo z notranjo (slika 1, 2). Pri tem uporabimo kar nekaj sile, vendar ne toliko, da bi krpico strgali ali se celo urezali. Zato je tudi pomembno, da škarje držimo pri vijaku in nasprotnem rezilu (glej sliko),s čimer preprečimo, da bi se zaradi preveč pritiska škarje upognile.

Krpice ne smemo uporabljati za čiščenje ali poliranje.

Frizerske škarje in krpica za izravnavo rezila

Škarje hitro premikamo proti konicam prstov. Škarje hitro premikamo proti zapestju.

4. Raba tekočine za čiščenje in razmaščevanje škarij

Na tržišču je veliko izdelkov za nego in oblikovanje las, ki vsebujejo sestavine, katerih sledi lahko na rezilih škarij sčasoma povzročijo neenakomeren rez. Zato je nujno redno čiščenje z alkoholno raztopino, saj zaradi kemične sestave ostankov raznih preparatov z milnico ne moremo odstraniti.

Najprimernejša je tako tekočina na osnovi izopropil alkohola, ki jo nanesemo na vato ali mehko papirnato brisačo ter z njo temeljito očistimo rezili in druge dele škarij. Če škarje uporabljamo vsakodnevno, izvajamo čiščenje in razmaščevanje najmanj 2-krat tedensko.

DeLuks servis frizerskih škarij

Za vse, ki bi želeli kvaliteten servis frizerskih lahko škarje pošljete na servis k nam kjer vam bomo servisirali škarje profesionlano.