Miti o umivanju las

Ali močnejše drgnjenje bolje očisti lase?

Ne. Drgnjenje las z močnejšim pritiskanjem bo razdražilo vaše lasišče ter povzročilo maščenje vašega lasišča, kar praktično pomeni »smrt« za fen frizuro ali katerikoli drugi stil.

Moja babica je vedno govorila, da je prekomerno česanje dobro za lase. Je imela prav?

Čeprav imajo babice (skoraj) vedno prav, moram reči, da se je v tem primeru babica žal motila. Prekomerno česanje las povzroči pritisk na lasna vlakna in s tem povzroči cepljenje ali trganje las.

Nikoli ne krtačite mokrih las, krtačite posušene oz. suhe lase, pri tem pa bodite nežni, da se lasje ne natrgajo.

Ali uporaba zelo vroče vode res bolje očisti lase?

Nekaj resnice je v ideji, da topla voda pripomore k temu, da se zunanji sloj lasnega vlakna odpre, vendar pa ne moremo mimo dejstva, da bo uporaba vroče vode izsušila vaše lase in lasišče.

Svetujem vam, da namesto vroče vode, vedno uporabljate toplo ali mlačno vodo.

Kaj pa umivanje las z mrzlo/hladno  vodo?

Nikar ne počnite tega. Hladna voda krči kapilare, ki vsebujejo hranilne snovi, ki so nujno potrebne za ciklus rasti las. Poleg tega pa te zelo zebe (brrrrr! )

Naj redno menjam šampon? Pravijo, da se lasje navadijo na isti šampon, zato le-ta ne deluje več.

V to ne verjamem. Ni potrebno, da kupujete šampon za detoksikacijo, niti ni potrebno nenehno menjavati znamke šampona. Če želite hitro detoksikacijo las in lasišča, pustite peno (milnico) na laseh nekaj dodatnih minut pred izpiranjem.

Ljudje me večkrat sprašujejo, kako pogosto si je potrebno umivati lase. Odgovor je skoraj vedno enak.  Odločitev, kako pogosto si boste umivali lase, je povsem vaša. Veliko je odvisno od same teksture vaših las, osebnosti, kot tudi vašega življenjskega stila in okolja, v katerem živite. Tanki lasje potrebujejo pogostejše umivanje kot debelejši. Moje mnenje je, da bi si morali lase umivati pogosteje(glede urejenosti), saj si nenazadnje tudi obraz umivamo vsak dan.

Velikokrat se srečam tudi z vprašanjem, če je za šampon in balzam potrebno odšteti veliko oz. več denarja?

Veliko bi se dalo razglabljati o vseh produktih, ki jih najdemo na tržišču, od vsakodnevnih, do tistih bolj »nenavadnih«, kot je ekstrakt kaviarja… Preizkusil sem že vse in dejstvo je, da nekateri produkti naredijo lase prožnejše, lepše, medtem ko drugi produkti nimajo takšnega učinka. Čedalje bolj se zavedamo okoljskih težav, zato kupujemo organske produkte.

Ko razmišljamo o šamponu, je na prvem mestu naša etična odločitev, ali drugače povedano, dobro je, da smo ekološko osveščeni, šamponi so namreč v osnovi čistilna sredstva in tega se moramo zavedati, preden nas »zapeljejo« marketinške trditve in poteze. 

Mnoge vodilne super znamke imajo za seboj odlične raziskovalne ustanove. Bil se impresioniram nad znanjem in raziskavami o tem, kako šampon vpliva na natezno trdnost las in njegovo elastičnost. Mnoge znamke so razvile izjemno tehnologijo in patentirale njihovo formulo. Sestavina, na katero moramo biti pozorni, je dimetikon (dimethicone). To je vrsta silikona in se do neke mere pojavlja v večini znamk šamponov. Njegovo učinkovanje ima super rezultate, kar se tiče sijaja las. Vendar višje, kot se pojavi na seznamu sestavin, več negativnih učinkov ima lahko na lase. Ti negativni učinki preprečijo, da barva in vročina penetrirata enakomerno ali dosledno. Zato bodite pozorni na izdelke nižjih kakovostnih razredov (cenejši izdelki), ki te sestavine prosto uporabljajo.

Cenejše znamke niso nič drugega kot le čistilno sredstvo, medtem, ko imajo priznane blagovne znamke dodane bolj aktivne sestavine.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam je, da so izdelki srednjega cenovnega razreda popolnoma zadovoljivi in bodo prav tako učinkoviti, saj je mnogo dejavnikov, ki vplivajo na lepe in sijoče lase.

  • Poišči šampon in balzam, ki imata kakovost, ko jo imajo profesionalne znamke in vsebujejo koncentrirano formulo, aktivne sestavine in izjemen vonj, saj želiš ob uporabi seveda tudi uživati. Sam na primer dodam karitejevo maslo kot aktivno sestavino za vlažnost.
  • Če pa pogledamo še iz psihološkega vidika uporabe dražjih znamk in vas ne moti, da za šampon zapravite več denarja, to enostavno počnite še naprej. Brez slabe vesti.
  • Upoštevati morate, da so znamke, ki jih prodajamo v frizerskih salonih, opremljene z leti znanja, izobraževanja in nasvetov, kar je seveda potrebno ceniti.

Sedaj veš malce več o ozadju majhnih stekleničk, ki jih imenujemo šamponi. In kakšen je najboljši način šamponiranja?

Tudi to je umetnost. Samo pomisli, kakšni so tvoji lasje, ko jih operejo v salonu. Mnogo mojih strank je mnenja, da je to najboljši del, zato predlagam, da o umivanju las začnete razmišljati kot o ritualu.


UMIVANJE LAS

Nekaj preprostih pravil je treba upoštevati in si jih zapomniti - dodatna minuta, ki jo porabiš za lase v tej pripravljalni fazi, lahko naredi ogromno razliko.

  1. KORAK: Preden si zmočite lase, si razčešite morebitne vozle s širokim glavnikom. Začnete spodaj in nadaljujete proti koreninam las.
  2. KORAK: Lase zmočite s toplo vodo ter jih s prsti razčešite, medtem ko po njih teče voda. Tudi tip vode vpliva na vaše lase, mehka voda povzroči, da so vaši lasje lahki, medtem, ko trda voda naredi lase lomljive. Namestitev vodnega filtra na pipo, naredi ogromno razliko na vaših laseh, saj so potem bolj obvladljivi. Iz istega razloga veliko luksuznih salonov uporablja vodni filter.
  3. KORAK: Ko so lasje popolnoma mokri, rahlo iztisni odvečno vodi.
  4. KORAK: Nalij čajno žličko šampona na svojo dlan. Izdelek podrgni v svojih dlaneh, nato šampon vtri v lase. Rahlo drgni z dlanmi po glavi in postopoma s konicami prstov pritiskaj močneje po lasišču. Nikoli ne praskaj lasišča z nohti. S tem procesom nadaljuj približno trideset sekund, enakomerno, da ne zavozlaš las. 
  5. KORAK: Izperi, izperi in še enkrat izperi. Pomembno je, da izperete vse te ljubke mehurčke, saj če šampona v celoti ne izperemo, lasje postanejo pusti.
  6. KORAK: Če lase umivaš vsak dan, potem ni potrebe, da postopek šamponiranja ponoviš. Če pa si želiš, da so tvoji lasje izjemno čisti, jih ponovno našamponiraj in ponovi celoten postopek.